”Celebra prezentatoare Oprah Winfrey va vorbi cu americanul Lance Armstrong, pe 18 ianuarie, ora 4 dimineaţa, în ceea ce este primul interviu acordat de fostul ciclist după izbucnirea scandalului de dopaj ce a dus la pierderea celor 7 Tururi ale Franţei cîştigate
Showul Oprah's Next Chapter va avea 90 de minute şi va putea fi urmărit livestream pe oprah.com. Interviul este acordat de Armstrong în casa sa din Austin, Texas, specificul emisiunii fiind compus din conversaţii pe care Oprah le poartă acasă la cel intervievat. Este prima apariţie în public a lui Lance Armstrong, cel care a ales anul trecut să nu se apere în dosarul de dopaj înaintat de USADA şi să piardă cele 7 Tururi ale Franţei pe care le deţinea. În ultima vreme, mai multe zvonuri au indicat o eventuală confesiune din partea americanului în vîrstă de 41 de ani.”
”Afacerea Lance Armstrong începe să ameninţe sportul din care a plecat. În ciuda faptului că sportul cel mai urmărit de la Olimpiada de la Londra a fost ciclismul, unul dintre membrii Comitetului Olimpic Internaţional, Dick Pound, crede că următoarele cicluri olimpice s-ar putea desfăşura fără sportul pe două roţi.
Totul porneşte de la interviul pe care Oprah îl va difuza vineri şi sîmbătă dimineaţă, de la 4 a.m., ora României. În cazul în care Lance Armstrong recunoaşte că a folosit substanţe interzise, pecetluind astfel un caz vechi de peste un deceniu, ciclismul ar fi nevoit să suporte o nouă plimbare cu roller coaster-ul în imaginea publică. Cele trei afaceri de dopaj care au zguduit ciclismul în ultimii 15 ani, Festina, Puerto şi cazul Lance Armstrong, au lăsat urme adînci în modul în care este perceput un sport care face parte din circuitul olimpic încă de înfiinţarea lui, în 1896, la Atena. Cicliştii au ajuns să fie consideraţi trişori de rutină, iar ciclismul un teatru al decepţiilor. De aceea, în condiţiile în care Comitetul Olimpic Internaţional trebuie să renunţe la un sport pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, Dick Pound crede că alegerea perfectă ar fi ciclismul. "Singurul mod prin care ciclismul se poate curăţa este ca oamenii care fac parte din el să îşi dea seama că vor să participe la Olimpiadă şi să îşi dea silinţa să revină în elită. Uniunea Ciclistă Internaţională nu depune eforturi pentru a curăţa ciclismul şi Comitetul Olimpic trebuie să analizeze. A fost la fel şi la haltere, acum cîţiva ani. Şi-au dat seama că sacrifică atleţi care nu au făcut nimic rău".Prin multele avataruri prin care a trecut de-a lungul carierei mincinoase post-cancer, Lance Armstrong a fost şi medalie de bronz în proba de contratimp individual la Olimpiada de la Sydney, în 2000. Comitetul Olimpic Internaţional nu i-a revocat medalia americanului în vîrstă de 41 de ani, însă decizia este de aşteptat în aceste zile. Vestea unei eventuale dispariţii a ciclismului dintre sporturile olimpice vine în aceeaşi zi în care Nicole Cooke, campioana olimpică pe şosea de la Beijing, a anunţat că se retrage timpuriu din ciclism. În vîrstă de 29 de ani, Cooke spune că de-a lungul carierei a fost permanent tentată de alţii să intre într-un sistem al substanţelor interzise, însă a refuzat în permanenţă. "Sînt mîhnită şi cred că acest sport nu se va curăţa niciodată, avînd în vedere că recompensa pentru furt este mai mare decît cea pentru a rula regulamentar. Am fost furată de toţi dopaţii. Cînd o să-l vedeţi pe Armstrong plîngînd la Oprah, gîndiţi-vă şi la destinul celor care au rulat curaţi şi au părăsit sportul fără nicio victorie, ci doar cu visele dărîmate. Fiecare dintre ei valorează cît o mie de Lance. Mereu am fost ispitită de dopaj, dar am rămas fidelă copilului de 12 ani care încă trăieşte în mine".