Dieses Blog durchsuchen

Freitag, 17. Februar 2017

Mental Training în sport




După patru săptămâni de antrenament intens, atletul T. – 38 de ani, cu experiență în triatlon de 2 ani, preluat de mine în stadiul aproape de over training, cu dorința de a lua startul în iulie 2017 la prima lui distanță de Ironman și de a termina cursa sănătos sub 11 ore -, care la prima întâlnire mi-a răspuns ceva de genul: ”Mental Training? Nu, nu fac așa ceva, nu pot face așa ceva, nu am timp și nici nu pun valoare pe așa ceva.” -, ei bine, după o lună în care l-am ”împins pe nesimțite” spre Mental Training mi-a spus: ”Recunosc că situația s-a schimbat. Simt că sunt mai bun, mai motivat, simt că-mi simt organismul. În urmă cu două zile am venit de la job și am zis hai să fac antrenamentul de alergare, să mă duc până la malul Dunării să văd dacă mai este înghețată. Așa cum mi-ai ”poruncit”, desigur că am renunțat să mă mai antrenez cu muzică în urechi. Am alergat, am ajuns la malul Dunării și apoi am ajuns acasă și mi-am dat seama că sesiunea de antrenament a fost atât de intensă, am fost atât de pătruns de dialogul cu organismul meu, încât nici măcar nu mai știam dacă era gheață la mal sau nu! Sincer, mi se pare extraordinar!”

Pentru mine, ca antrenor norocos cu așa un elev disciplinat și motivat, nu există satisfacție mai mare decât să văd că sportivul înțelege și aplică ”sfaturile” mele bazate nu doar pe studii aprofundate, dar și pe propria experință.

Mental Training provine de fapt din domeniul sportiv. Este o metodă de antrenament prin care se urmărește optimizarea mișcărilor specifice ce au ca rol de a ajuta și completa sesiunile de antrenament fizic.

O imagine îmbunătățită a detaliilor fiecărei mișcări la nivel de conștient are ca scop îmbunătățirea ulterioară a micărilor respective. Rezultatul depinde de intensitatea cu care este pus în mișcare procesul imaginației, al visualizării, cât de real și intens trăiește sportivul derularea mentală a succesiunii mișcărilor pe care le efectuează în sportul său. Eficiența crește prin alternarea antrenamentului mental cu cel fizic.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

I'm WATCHing YOU!! :-)