Dieses Blog durchsuchen

Montag, 9. Februar 2015

6 motive pentru care conflictul din Ucraina este un pericol feroce

Conferința de Securitate din München s-a încheiat, eforturile diplomatice continuă. În ultimele zile s-a discutat îndelung și s-au țesut speranțe. Totuși, la final, rămâne un conflict care ar putea târâ Europa într-un război. De la terminarea Războiului Rece pericolul izbucnirii unui alt război nu a mai fost niciodată atât de feroce, așa cum se prezintă astăzi.
  • cursă a înarmărilor între NATO și Rusia
  • politicienii americani pretind livrări de arme
  • dezacord între Germania și SUA
La Conferința de Securitate din München au apărut multe fețe obosite și nedumerite. Nu doar la tribună, dar și în culise s-a discutat cu precădere despre conflictul din Ucraina.
Pe parcursul sfârșitului de săptămână s-au desfășurat mai mult de 700 de discuții bilaterale. Multe au avut ca subiect găsirea unei soluții pentru luptele din estul Ucrainei și pentru confruntarea dintre Vest și Rusia. Discuții au fost cu duiumul, soluții nu s-au găsit însă.
Cu atât mai mult, Conferința a scos în evidență neputința politicienilor față de această criză enormă, arătând că pericolul izbucnirii unui război în Europa este mai mare decât oricând.
1. Cursa înarmărilor dintre NATO și Rusia
Ceea ce se derulează momentan între NATO și Rusia arată înfricoșător de mult cu o cursă a înarmărilor: săptămâna trecută NATO și-a consolidat din nou capacitatea sa de intervenție în Europa de Est. 
Alianța intenționează să crească numărul forțelor de intervenție la 30.000 de oameni și să pregătească o trupă de intervenție rapidă de 5.000 de soldați, sub denumirea de ”vârf de lance”. În șase state sud-est europene ar urma să se organizeze puncte NATO pentru posibile staționări ale trupelor de intervenție.
Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg a declarat: ”Creșterea numerică a prezenței militare este o reacție directă la evenimentele din Ucraina.”
Reacția moscovită a venit prompt: regimul rusesc și-a declarat întâi ”profunda îngrijorare” asupra constituirii capacităților militare atât de aproape de granițele sale, declarând apoi că va include acest fapt în planurile sale militare viitoare.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

I'm WATCHing YOU!! :-)