Dieses Blog durchsuchen

Dienstag, 22. Januar 2013

Avantajul matinalilor


Startul matinal al majorității curselor de alergare determină efecte diferite de la individ la individ: cei care se trezesc dimineața devreme, pentru că așa este ritmul lor normal, se află în avantaj. Cine alege să fie bufniță, în loc de ciocârlie, chiar are o viață grea!
Chiar este o realitate neplăcută faptul că majoritatea marilor concursuri au startul dimineața foarte devreme. Deși acest fapt nu îi dezavantajează pe toți. Lumea se împarte în indivizi matinali (ciocârliile), în indivizi nocturni (bufnițele) și în indivizi care nu au preferințe pentru anumite ore. Așa și, ce se întâmplă oare când ești un foarte talentat sportiv de anduranță, dar care urăști trezitul în zori? Există o probabilitate, fie ea și cât de mică, să nu rămâi timp îndelungat pe un astfel de sport, care implică ore îndelungate de antrenament și concursuri de mai lungă durată? Asta a fost întrebarea de bază de la care s-a pornit într-un studiu al cercetătorilor sud-africani de la Universitatea din Kapstadt.

Ei compară patru tipuri de grupe:

125 cicliști (CYC)

120 alergători (RUN)

287 de triatloniști Ironman (IM)

 98 de indivizi matinali, activi, dar care nu sunt orientați către competiții (CON).

Primul test a servit la diferențierea ”ciocârliilor” de ”bufnițe”, astfel încât să se știe cât la sută dintr-o grupă conține indivizi matinali (MT), neutri (NT) sau nocturni (ET).

În imaginea de mai jos se vede clar o diferență relevantă între numărul de MT din grupele de sportivi (CYC, RUN, IM), comparativ cu cei din grupa celor care fac sport în timpul liber, fără a concura (CON).


Totuși, nu s-au făcut diferențieri care țin de motive și efecte. Poate că, în cazul cicliștilor, aceștia au ajuns, după mulți ani de antrenamente matinale, la concluzia că parcă le priește mai bine să se trezească dimineața în zori.

Cercetătorii au mai derulat o serie de teste genetice menite să clarifice puțin lucrurile. În imaginea următoare se vede rezultatul unui asemenea test.

”5 allele” este o anumită amprentă a unei gene.

”5 allele” a fost astfel asociată cu ritmuri circadiene mai scurte.

CIRCADIÁN adj. (Med.; în sintagma) Ritm circadian = ritm biologic intern pe o durată de aproximativ 24 de ore al unui organism (aflat în imposibilitatea de a sesiza alternanța dintre zi și noapte).

Ritmurile mai scurte (5 allele) indică o preferință matinală. Din studiul cercetătorilor sud-africani rezultă deci că nativii matinali se îndreaptă către sportul de anduranță mai mult decât indivizii ceilalți, care nu tind neapărat spre performanță.

Na, cine se ocupă acum să organizeze prima competiție de triatlon de seară, care să-i atragă la start și pe cei din categoria ”bufnițelor”?”


P.S. Eu personal sunt ”bufniță” în majoritatea timpului. Ador să dorm! Mai ales dimineața. Și să transform nopțile în zile. De când mă știu am fost așa. Noaptea funcționez mai bine. Ai ciudă pe mine? Pune-mă să încep ziua la 6 sau să mă prezint la lucru la 8!! Din păcate .... criza asta și ritmul impus al societății nu prea îmi mai dă de ales, deci mă cam târăsc ..... cu speranța că va veni și rândul meu!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

I'm WATCHing YOU!! :-)