Dieses Blog durchsuchen

Freitag, 13. April 2012

Se întâmplă și de bine în România actuală

Eh, acum nu știu dacă termenul ”de bine” e chiar bine ales în titlu, pentru că în România se întâmplă destule - deși, din păcate, nu destule (!) - lucruri de bine, dar, după ce am avut ocazia să văd cum se încasează o taxă de participare pentru o alergare montană pe o distanță mai scurtă cu peste 50% decât aceasta (vezi link-ul de mai jos) și cu un mare zero la rubrica ”servicii” (adică nici măcar 100 ml de apă nu se oferă în cursă, nici cu ce să-ți prinzi decent numărul de concurs pe care, by the way, ești obligat să îl porți la vedere, altfel tot tu ești descalificat - oare, iertată-mi fie cârcoteala, cât costau câțiva metri de elastic sau 200 de ace de siguranță?!!, că tot ai încasat o nemeritată taxă pentru a alerga pe o potecă turistică marcată de zeci de ani ....), 
să aflu că cineva, în România de azi, organizează un eveniment care cu siguranță nu va dura doar 2-3 ore, și ....
îl oferă oamenilor pe gratis ...... m-a siderat pur și simplu.
Așa că, după ce am ”băgat bine la cap” replica cuiva cum că ”cei care nu iubesc natura și alergarea montană nu au cum să aprecieze” concursul respectiv (pe bani) și ”n-au decât să se mulțumească cu alergarea în Herăstrău” (nu regăsesc, ca să redau citatul fidel), am dat acum despre un eveniment gratis. Sper să ajung și să pot comenta și după aceea. Deocamdată, la acest nivel de informație, inițiativa mi se pare - pe lângă un pic dubioasă că deh, într-o lume anormalizată, niște lucruri normale bat la ochi! - cel puțin frumoasă, lăudabilă și demnă de copiat.
Așa că, data de 21 iulie 2012 este de notat în calendarul tău sportiv :-), căci acești băieți organizează ceva care cu siguranță merită încurajat.
Și, nu mai puțin merită numiți și sponsorii, căci, așa cum se declară pe site-ul concursului: ”Atat castigatorii cat si participantii la eveniment vor fi recompensati cu premii ce insumeaza peste 5.000 euro, oferite de catre sponsorii nostri ” - sunt prezenți pe site-ul concursului -.

Dacă cineva va lua la reinterpretat acest material, să fie atent că NU am pretenții ca evenimentele sportive să fie, de regulă, organizate gratuit. Sunt doar uimită de tenta comercială cam exagerată pe care a apucat-o și acest domeniu și știu că nu am cum să mă împotrivesc curentului. Am participat la concursuri și înainte de 2009, când banii nu erau nici o problemă pentru mine, dar din 2010, de când taxele de participare au cam început să ”ia altitude” peste nivelul de altitudine existent în România, participarea la aceste activități mediatizate și proclamate ”evenimente de masă, promovate pentru a încuraja populația să facă sport și să ducă o viață sănătoasă a devenit o mare durere financiară. Și nu spun mai mult. Nu are nimeni pretenția de gratuitate absolută, dar ceva moderație chiar că nu ar strica.
Așa că, oricine reinterpretează altfel decât tenta materialului, nu face decât să afișeze în mod gratuit o reavoință.
Harta schematică a traseului:

”Regulamentul de participare

Maratonul Transalpin este o competitie sportiva outdoor organizata de Asociatia Drumetii Montane.
Prin participarea la Maratonul Transalpin, participantii sunt de acord sa respecte si sa se conformeze cu urmatoarele:

Art. 1. Pot participa persoane care au împlinit varsta de 18 ani, in baza semnarii unei declaratii conform careia isi asuma participarea pe propria raspundere, precum si persoane ce au implinit varsta de 14 ani, care ataseaza la fisa de participare delaratie autentificata a parintilor, ce atesta faptul ca sunt de acord cu participarea pe proprie raspundere la acest concurs
Art. 2. Participantul este obligat sa semneze declaratia pe propria respundere privind participarea lui in cadrul maratonului.
Art. 3. Inscrierea se poate face online (prin completarea formularului), prin posta sau telefonic .
Art. 4. Concurentii vor participa in mod individual.
Art. 5 Concurentul este obligat sa poarte in permanenta numarul de concurs atasat pe echipament si sa fie cat mai vizibil pentru a putea fi identificat in orice moment..
Art. 6. Sedinta tehnica va avea loc in data de 20/07/2012, incepand cu orele 21:30.
Art. 7. Echipament obligatoriu:
- incaltaminte cu talpa aderenta
- haina/pelerina de ploaie
- telefon mobil functional
- rucsac sau borseta
- fișa, harta si numarul de concurs vor fi puse la dispozitie de catre organizatori
- lanterna.

Art. 8. Cronometrajul se va face la secunda.
Art. 9. Dupa verificarea echipamentului, concurentul va semna o declaratie potivit catreia participatrea se face pe propria raspundere.
Art. 10. Traseul va fi parcurs in mod obligatoriu in sensul impus de catre organizatori, respectandu-se ruta prestabilita.
Art. 11. Exista doua categorii de concurs: masculin si feminin.
Art. 12. Fiecare concurent isi va aduce cele necesare pentru a campa.
Art. 13. Timpul limita pentru terminarea traseului este de 8 ore.
Art. 14. Penalizarea concurentului se face astfel:
- lipsa unui obiect din echipamentul obligatoriu ( vezi Art. 7.) - descalificare;
- ratarea unui post de control - descalificare;
- nerespectarea regulilor competitiei - descalificare;
- pierderea fisei de concurs - descalificare;
- comportament nesportiv - descalificare;
Art. 15. Retragerea / Oprirea unui concurent de a mai participa se face astfel:
Organizatorul poate opri un participant de a mai participa in urmatoarele cazuri:
- s-a accidentat, iar starea sa nu-i mai permite sa concureze;
- depasirea timpului limita;
- acesta observa nereguli la participant;

Participantul poate solicita retragerea lui din competitie, indiferent de motive acesta este obligat sa informeze organizatorii la start/ la punctele de control / la numere de telefon care sunt notate pe harta.
Retragerea din competitie a concurentului se va face prin semnarea fisei ca solicita retragerea din competitie.
  
Art. 16. NU SE PERCEPE TAXA DE PARTICIPARE / INSCRIERE.
Toti participantii au obligatia de a prezenta un act de identitiate la sosirea in tabara, sa completeze si sa semneze un exemplar din regulament. Prin participarea sa la aceasta competitie, accepta automat regulamentul mentionat mai sus.
Detalii

Startul se va da din proximitatea Cabanei Obarsia Lotrului.
Pentru a ajunge in Postul de Control 1 se va alerga pe poteca marcata cu triunghi albastru pana la Pasul Groapa Seaca unde se afla Postul de Control 1.
Pentru a ajunge in Postul de Control 2 se va pleca din Pasul Groapa Seaca pe poteca marcata cu linie albastra, se va traversa Vf. Coricica ce are o altitudine de 1885m si se va urmarii poteca marcatacu linie albastra pana cand ajungem in Saua Huluzului (1824m) unde se afla Postul de Control 2.
Pentru a ajunge in Postul de Control 3 se va pleca din Saua Huluzului (1824m) pe poteca marcata cu linie albastra se va traversa Vf. Gaurii (2243m) , Curmatura Tiganilor, Vf. Coasta lui Rusu (2301m), Vf. Piatra Taiata si se va ajunge in Saua Piatra Taiata unde se afla Postul de Control 3.
Pentru a ajunge in Postul de Control 4 se va pleca din Saua Piatra Taiata pe poteca marcata cu marcaj cruce rosie ajungand astfel la Lacul Calcescu (1940m) unde se afla Postul de Control 4.
Pentru a ajunge in Postul de Control 5 se va pleca de la Lacul Calcescu pe poteca marcata cu cruce rosie pana cand veti da de un drum forestier si se va alerga pe aceasta pana cand se va da de Costrul de Control 5.
 Pentru a ajunge la Sosire din Postrul de Control 5 se va pleca pe drumul forestier marcat cu cruce rosie pana cand se va ajunge la asfalt unde aici se va urmarii drumul ce este marcat cu cruce rostie pana cand se ajunge la Cabana Obarsia Lotrului unde este Sosirea.

Traseul poate suferi modificari in functie de conditiile meteo aparute sau de alti factori neprevazuti.”

Ciucaș Marathon - un alt eveniment gratuit, 9 septembrie 2012 




2 Kommentare:

  1. Corect ce ai spus in prima parte a articolului, credeam ca sunt singurul practicant care crede ca alergarea a inceput sa devina o afacere.

    AntwortenLöschen
  2. Da .... dar să comentezi sub anonimat e ca și cum te face complice. Și nu mă refeream doar la alergare, ci la toate concursurile organizate ”pentru masele de amatori”: mountain bike, alergare, duatloane, triatloane. Dar, cum ziceam: semnați-vă opiniile, altfel chiar nu au valoare. Cu riscul că ești prieten cu un organizator care taxează mult și oferă mai nimic, că se mai întâmplă și d-astea.

    AntwortenLöschen

I'm WATCHing YOU!! :-)