Dieses Blog durchsuchen

Donnerstag, 1. September 2011

sunt vinovat ....

.... de pasiune!


"Meet the Sun" - welcome on my blog :-)
 Stau. De fapt nu stau. Mănânc. Un delicios amestec din legume perpelit prin ulei de orez și finisat cu ou bătut cu lapte și cașcaval ras, nemțesc. Da domne, uite mie-mi place marfa străineză și alimentele nemțești, așa nașpa cum sunt ele, îmi lipsesc foarte tare. Trăiesc într-o țară unde am ajuns să muncesc aproape exclusiv pentru mâncare. Și punct. Ah, de ce zic chestia asta? Pentru că mâncarea este atât de scumpă, coșul de alimente a devenit aproape un lux. Țigări nu, cosmetice nu, cinema nu, terase nu, transport în comun nu, țoale nu, am stopat și cărțile. Am grijă să achit facturile casnice ținute pe minimum de consum, restul, în puii mei, se duce pe mâncare. Nu mă plâng, e loc și de mai rău!
  Mâine la 9 am examen (update 25.10.2011: incredibil dar abia acum a fost posibil să-mi aflu nota de la examenul din 2 septembrie, după ce am mai stat și la coadă la secretariat! Profesorul nu a anunțat notele pe nici un canal de comunicare, secretariatului facultății de comunicare oricum nu-i prea pasă de nimic .... da, incredibil, trăim în rOMÂNIA și asta ne ocupă toată viața! Am luat 7. Poate că profesorul a apreciat tenta de critică cu care am început lucrarea: ”Domn profesor, eu sunt la secția de jurnalism și acesta este un subiect pentru cei de la Publicitate. Ca urmare, mi-ar fi fost mai potrivit să primesc un examen pe specialitatea mea, să comentez deontologic un text, nicidecum o imagine, nu? Dar voi încerca.” Nu mă credeți că așa am scris în lucrare? Ba parol!) Dacă am un pic de bun simț intelectual acumulat, voi căpăta o notă de trecere. Că e vorba de deontologie în jurnalism. Ah, nu aberați în reverberațiile iluzorice cum că și există așa ceva în România. Aproape că nici jurnalism nu mai există, de deontologie ce să mai vorbim .... pssss, că sună precum piperul pe rană deschisssssă!!
După examen, pedalez până la mașină - habar nu am unde o voi lăsa parcată pentru 2 ore, în zori de zi, nu departe de Universitate, va fi un adventure matinal cu siguranță!! - pui bikla pe mașină și o iau spre A2. De acolo mai ridic una, două, trei bucăți homo sapiens și una bucată biklă, îngrămădim bagajele și comentariile și o luăm la rulat asfaltul pe patru roți și o cutie din tablă. Ah, și în seara asta trebuie să mă mai duc să iau rovigneta - că taman ce mi-a expirat ieri, bafta mea!! - și să fac plinu, să fiu pregătită, că așa am io defekte d-astea de mă pregătesc uneori. Spre confortul meu și al celorlați mai ales.
  Litoralul românesc nu mai este de prea mult timp apetisant pentru mine. Nu pentru că nu mi-ar place apa, nisipul și soarele. Le ador. Dar pentru că, mediatizat peste măsură și cotropit de masele de homo sapiens, a fost distrus. Cel puțin eu așa îl văd, de la mine așa apare. Probabil am imaginile distorsionate.
  Chestia e că sâmbătă se derulează un concurs. În Mamaia nu am mai fost din 1998 vara. Am rupt niște discoteci pe atunci, pe-acolo. După care am descoperit paradisul Vama Veche. Paradis care, sub egida ”salvați Vama Veche”, este de câțiva ani un loc de coșmar dintre cele mai autentice. Să dau în apoplexie când l-am văzut asfaltat vara trecută.
  Deci mâine mă revăd cu Mamaia. Din cauza unui triatlon. De fapt nu din cauza triatlonului ca atare, care ar fi al 6-lea pe acest sezon - pentru mine -, ci din cauza faptului că face parte dintr-un circuit național în care m-am trezit, fără să vreau neapărat, încadrată. 
   Mă bucur foarte tare că nu am avut timp să stau să urmăresc toate discuțiile din virtual care s-au tot rotit, ca într-un giratoriu enorm și fără ieșiri, în jurul acestui eveniment. Recunosc că mă încearcă sentimente destul de contradictorii legate de o promovare pe care o resimt ca fiind excesivă. Și Vama Veche a fost excesiv promovată, la un moment dat. O singură discuție am prins, pe val, serile trecute. Cineva își exprima un punct de vedere un pic supărat sau jignit, cum că acest triatlon nu ar mai trebui promovat ca și un eveniment de masă, pentru masă, pe sub masă, pe masă etc., pentru că nu este și nici nu ar trebui să devină. Și m-a luat sufletul pe dinainte și mă puse zghioamba să intru pe valul discuțiilor. M-am retras rapid la culcare și azi am refuzat să mai intru pe topic. Peace, man! Peace! :-))

  Oricum, nu am nici o concluzie și nici nu vreau să am ceva relevant de spus acum. Îmi mențin punctul de vedere exprimat acolo. Cel care a inițiat topicul, a dat înapoi, gesturi pe care nu sunt eu în măsură să le comentez în public. Acum .... fiecare își cunoaște propria vână și onoare sau interes. Interesul de ”a nu te pune rău cu restul lumii” este un fel de ”cauză nobilă”, de ce nu?
Acum, sincer-sincer-sincer vorbind, nu știu și nu înțeleg de ce triatlonul din Mamaia se dorește a fi ”triatlonul anului”!!  Din ce punct de vedere, pe ce criterii? Chiar așa, într-o țară subțiată și sictiră de foame, nu mai putem trăi decât în zona ”fantasticului, extraordinarului, superbului, nemaipomenitului, the best, the highest, nemaiauzitului și bombasticului”?! Mie una, IRONMAN sau HALF IRONMAN mi se par mai semnificative. Și chiar le avem și în România și mi se pare fantastic că există cineva în Oradea, unde e harta agățată în cui, care să organizeze așa ceva. Triatloane de 7-17 ore, nu de 2-3 ore. Dintr-un motiv pe care nu-l pot dezvălui mă bucur că Istvan nu are mania grandomaniei, altfel ne-am trezi că IRONMAN se dorește a fi un ”eveniment de masă”. Și încă nu poate fi, nu poți trimite oamenii pe distanțe de ironman dacă ei abia află că există un sport numit triathlon. Hai să o luăm cu pași mici, nu? Ironman va deveni distanță pentru mase, aici în România, după măcar încă 5-6 ani.
   Da ..... chestia asta cu masa ..... tocmai ce am stat la masă. Adică am mâncat. Că io masă nu am în casă, am bar. Uite nu știam de ce nu am masă în casă .... acum încep să se închege niște sensuri și în existența mea .....
  Și acum, ca și entertainment, uitați discuția, că nu mă pot abține:


Mesajul ”inițiatic” suna așa: ”Excelenta mediatizarea concursului de anul acesta. Si anul trecut a fost OK, dar acum chiar exceleaza: oricine are o mica legatura cu sportul a aflat despre triatlon. Relativ  (omul a vrut să spuie adică ”referitor la”) la exprimarile folosite in scopul promovarii, pot spune ca merg pe al treilea an de sress indus de abordarea 'de masa': sport de masa, triatlon de masa, concurs de masa, pauza de masa, fatza de masa, ora de masa, etc de masa. Mie, personal, mi se pare o abordare 100% comunista si in mod natural ma duce cu gandul la FRCT. Fie-mi iertat daca gresesc graind!
Comentariul 1:DA (...) ,suna bine ''...de masa'', ''...la masa", ''...inainte de masa". Il face pe roman sa asocieze un concurs de triatlon cu un balci,o adunare neglijabila de coate goale-matze fripte. Si cum sunt asteptati si 5000 de spectatori,iti dai seama ce dezamagiti vor fi cand vor afla ca nu se dau mititei gratuiti si bere. port de masa hai la masa!”
Intervine organizatorul: ”Draga M. (cel care a initiat topicul) si Radu (cel care a postat comentariul 1), daca prezentam triathlon-ul ca ceva exclusivist nu puteam s a crestem fenomenul, sa ma ierte domniile voastre, dar angajamentul si viziunea mea sunt sa fac sport-ul in general si triathlon-ul in particular accesibile pentru toata lumea si de la acest lucru nu ma voi abate nici o secunda. Vis-a vis de treaba cu comunismul sa stiti ca eu aveam 9 ani la revolutie si nu s-a lipt nimic rosu de mine! Fiti ingaduitori fratilor, daca o sa fim un cer exclusivist de cateva mii de oameni care facem sport nu o sa ajungem nicaieri.. Partea cu 5000 de specatori care se asteapta la mici gratuiti mi se o rautate si o tampenie. Am rugamintea sa nu mai faci astfel de remarci la noi pe grup.Multumesc.” Omul, civilizat și răbdător, nu l-a exclus, dar a dorit să-i închidă gura, în numele ”libertății cuvântului” :-))
Comentariul 2: ”Primul paragraf al lui M. (cel care a inițiat topicul) mi-a placut. Iar ca idee ce este de performanta ...da... este exclusivist pana la urma..trebuie sa dai niste norme..trebuie sa indeplinesti niste cerinte..in rest.. absolut toate concursurile MASTERS si toate activitatile sportive organizate sunt DE MASA - participa absolut oricine - de placere, din dorinta de a castiga, din interes - si cred ca in tara asta e foarte mult de lucrat la stimulare sportiva (sport nu inseamna fotbal) de masa :)). Ma bucur ca existati si se fac in Romania astfel de concursuri...asa exista un element in plus care ma face sa inot !”
 Comentariul 3: ”Eu sunt de acord ca triatlonul ar trebui perceput ca un sport de masa. E simplu. Cu cat ai mai multi amatori, cu atat mai multe concursuri. Cu cat mai multe concursuri, cu atat mai multe oportunitati ca cei profesionisti sa se afirme. Ambele categorii se sprijina una pe cealalta. Si daca n-ar fi avut abordarea de sport de masa Triathlon Challenge Mamaia n-ar fi fost atat de popular in nici 3 editii. Parerea mea.”
Comentariul 4:  ”Cred ca M. e putin indignat mai pe expresia "Sport de masa". Daca ii spui "Masters", eeeehe e alta treaba, nu mai zgarie timpanul, ca e in englezeasca.
Comentariul 5: Intr-o tara in care conducatorii nu mai stiu cum sa scoata orele de sport din programa scolara si sa taie orice finantare a federatiilor si cluburilor sunt de parere ca efortul Smart Atletic de a face triatlonul o competitie de masa e o initiativa laudabila pe care eu unul o voi sprijini prin orice mijloace. Iar spectatorii (oricare ar fi numarul) vor contribui si ei la popularizarea fenomenului, nu cred ca vreun mesaj al campaniei a dat de inteles ca pe spectatori ii asteapta mici si bere. Ba chiar consider ca ar trebui putina rigoare in randul spectatorilor si insotitorilor concurentilor ca sa nu-si dea capete si coate in gura in zona de tranzit, sa taie traseul agale etc - face parte din educarea tuturor, nu?”
Comentariul 6: ”M., te poti simti in continuare special, chiar daca te deranjeaza "masa" de neaveniti, dar poti face asta prin performanta sau prin orientarea catre alte sporturi, exclusiviste, cu un numar mai mic de participanti si spectatori, curlingul, de exemplu.
Pe de alta parte, fobia de "masa" poate fi invinsa intr-un singur fel: infruntare directa. Da-te cu capul de o masa pana iti ies din el comunistii, frustrarile, FRCT-ul (apropo, mai poti astepta o saptamana si sa-i infrunti si pe ei).”
R. către organizator: imi cer scuze Vlad pentru obraznicia mea de a jignii spectatorii acestei manifestari sportive,sunt sigur ca ei sunt numai dintre cei deosebiti numai terminologia mi se pare depasita si cred ca s-ar putea gasi o alta sintagma pentru deschiderea care o are aceasta manifestare catre varste diferite si niveluri de performanta sportiva.Tu esti organizator iar eu sunt sportiv amator,asta ne face sa avem o perceptie diferita a evenimentului. Dar eu iti multumesc si te respect pentru ceea ce faci pentru acest sport si stiu ca este important sa creasca apetenta romanilor catre triatlon. Deocamdata din punctul meu de vedere in Romania triatlonul nu este un sport de masa ci este ca un club exclusivist cu putini membri.”
 Na, că nu avui eu de treabă: Avand in vedere ca multi participanti sunt campioni, elitisti, legitimati etc etc., nu mi se pare deloc o competitie "de masa", pentru ca doar o foarte mica parte din populatia "de masa" a teritoriului carpatin chiar face sport, cu atat mai putin triatlon ..... Manifestari "de masa" si fara bucate "pe masa" erau cele de genul Daciada. Acolo da, "masa serioasa" de carne de tun, atat printre cei care defilau si se chinuiau cu tot felul de concursuri si jocuri, dar si printre cei din tribune. Sa denumim triatlonul o manifestare "de masa" mi se pare cel putin o devalorizare a performantei sportive ca valoare intrinseca. Si eu sunt de parere ca termenii utilizati in promovarea aceasta excesiva ar trebui reformulati. As bate mai multa moneda pe procesul de pregatire pentru a participa la un triatlon, apoi pe competitie in sine. Deci sa le ordonam un pic si sa incercam sa nu le mai facem in cronologie inversa, ca mai toate alea care se intampla prin Romania la toate nivelele/nivelurile/in mai toate domeniile (si "sectoarele de activitate", ca sa nu ne despartim de tenta socialista :-)). multe SUCCESuri, doresc organizatorilor o derulare perfecta. Daca derularea e perfecta, atunci concurentii vor fi fericiti. Pe de alta parte: nu TOATA LUMEA trebuie sa cucereasca Everestul, nu-i asa? Lucrurile de valoare trebuie castigate cu sudoare, ca sa le simti valoarea. Nu TOATA LUMEA trebuie sa fie triatlonista. Da, ar fi bine pentru indivizi sa faca sport in general, dar sa tinzi sa deviezi toata populatia catre triatlon ..... mi se pare o mica utopie. Fiecare categorie in parte este exclusivista in felul ei. Tenismenii sunt un club exclusivist, gimnastii la fel, fotbalistii la fel. IRONMAN-ii sunt "ciresul de pe tort" al triatlonistilor si asta mai departe. De ce nu?! Omogenizarea si globalizarea duce la creiere spalate. Cred ca ar trebui sa ne limitam la ceea ce limiteaza fenomenul standardizarii, in general vorbind. In rest, fiecare individ este UNIC si este bine asa. Vreti sa fim toti la fel si sa fim toti triatlonisti? Ce idee nostima .................. :-)”
R.: ”Anka da-mi voie sa te mangai cu niste vorbe, ai punctat caracterul exclusivist al acestui sport foarte corect si pentru toate nivelurile de comprehensiune.”
Io: ”da ... o dovada ca va fi "de masa" este faptul ca in loc sa fim afara la antrenamente, suntem inauntru pe FB :-))))) R. ironie sau nu, ma bucur de fiecare data cand cineva remarca ca "dau gol" atunci cand trebuie si mai ales cum trebuie :-) hai la masa, ca mi-e foame :-)))) P.S. Meritul este insa al lui Marius, caci el a initiat aceasta dilema. Te invit data aviatoare la prezentarea mea despre "drumul catre poalele Everestului". Nu va fi o prezentare "de masa", asta e sigur. Si va fi tot la a 3-a editie, culmea (!!)  Ach, R.: nu e sport, e TRIsport :-) Sa vrei sa convingi o populatie sa practice 3 sporturi in acelasi timp este un tel maretz, nu pot decat sa urez bafta celor care tind spre asa ceva. Auzi tu .... 3 sporturi in acelasi timp ca si manifestare de masa ............ haios.”
R: ”ai luat foc simt asta ,pentru ca asta simt si eu ca practicant sa fiu confundat cu ''masa amorfa'' de decerebrati cu drept de vot din Romania.
Io: ”no way .... am o filosofie in culise care nu-mi mai permite sa iau foc. e doar un strop de PASIUNE. In rest, nu se merita, viata mea e mai valoroasa decat sa ard pentru altii sau pentru cauzele altora. Peace :-))

Revine M., inițiatorul topicului, cuprins de remușcări și obosit de la antrenamentele de la fața locului *DA, veți spune că nu citiți bine ce întorsătură face domnia sa, dar jur că nu am dat decât copy și paste la vorbele sale. Mai departe imaginați-vă o scenă cu pupături pe ambii obraji :-)), dragii de ei*:imi pare rau ca v-am deturnat de la antrenamente cu topicul asta facandu-va sa pierdeti vremea pe FB comentand. M-am referit strict la sintagma, la expresie, nicidecum la organizare, la calitatea sau cantitatea participantilor sau spectatorilor, iar referirea mea a fost facuta in sensul pozitiv si apreciativ al acestui concurs, considerand ca aceasta exprimare nu-l reprezinta suficient de corect. Nu am nimic negativ de comentat legat de acest concurs si ma declar 100% un fun al sau, promovandu-l cat pot de mult. Triatlonul este un sport prea frumos pt a face casa buna cu patimile si incrancenarile.”
(.....)
Un ultim comentariu: ”Sa impuste cineva topicul asta!”


Gata, trebuie să ies să alimentez mașina, că mâine mă voi deplasa cu voioșie spre un excepțional eveniment de nivel național care dorește a trezi nația la conștiința unei vieți sănătoase și competitive!  Eu personal am mari rezerve vis-a-vis de multe declarații patriotice citite așa, pe parcursul mai multor ani din partea mai multor organizatori de bine. Dar, una peste alta, desigur că mă bucur de existența concursurilor, de existența celor care își bat capul cu organizarea lor, de faptul că există șanse ca o parte din tânăra generație să fie smulsă din fața monitoarelor și aruncată în vâltoarea crudă și nemiloasă a mișcării în aer liber, pe teren accidentat etc. etc. etc.
Și cred că M. s-a lecuit în a mai iniția topics :-)))



3 Kommentare:

  1. ;)) Si iata cum un simplu si banal cuvant, "masa", deschide portita polemicilor fara sfarsit - si inca suntem la inceputul polemicii. De vor creste concursurile si ca numar si ca amploare, polemica va creste si ea. Cert e ca miscarea nu face rau nimenui, polemica mai trezeste si ea putin mintile din letargie, iar FB a un dusman cu chip prietenos. Asa il simt eu, de-aia stau maxim o ora pe zi si aia seara, cand ma ajunge oboseala.

    Multumesc de primire, a fost o surpriza placuta s-o gasesc la intrarea in post.

    Bafta sambata! Ca de restul te ocupi tu!

    AntwortenLöschen
  2. B E S T I A L !! Ca de obicei, nu te dezminti, Anka! Pe ce planeta te-ai nascut?! Sau la a cata existenta esti? Sigur nu te potrivesti pe meleagurile mioritice.
    Cu simpatie,
    Pik&Pok

    AntwortenLöschen
  3. ha-ha ..... daca citesti gargara lu antohe pe trichallenge pe facebook, vei vedea un maxim de ipocrizie. vorbeste omu de corectitudine, fair play, decenta, reguli, respect pentru reguli. asta asa, ca am citit comentariile legate de premierea fetelor la mamaia. niste măgari.

    AntwortenLöschen

I'm WATCHing YOU!! :-)